Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Eerste 5 gemeenten lanceren project Klimaatmakers : oproep voor burgers om mee te werken aan lokale klimaatacties

IOK Klimaatmakers 2024

Klimaatmakers zijn burgers die zelf klimaatacties in eigen buurt opstarten. Denk aan energie delen met buren, het vergroenen van een straat of de opstart van een autodeelgroep.

Kleine of grote acties: iedereen kan klimaatmaker worden. Klimaatmakers is een samenwerking tussen IOK en 14 Kempense gemeenten.

Johan Leysen, voorzitter IOK:De klimaatdoelen zijn ambitieus: werken aan energiezuinige huizen, meer fietsers en deelauto’s, groenere buurten, betaalbare energie… Om dit te realiseren is samenwerking nodig. Daarom doen we een oproep naar burgers om mee na te denken over klimaatacties én deze ook effectief uit te voeren.”

Dit voorjaar lanceren gemeenten Laakdal, Mol, Heist-op-den-Berg, Westerlo en Nijlen het project. In deze gemeenten zullen de komende maanden verschillende initiatieven worden georganiseerd waar geïnteresseerden aan kunnen deelnemen. Burgers kunnen zich laten inspireren tijdens een inspiratiewandeling of mee nadenken over lokale klimaatuitdagingen en oplossingen tijdens een oploscafé. Tijdens de workshops worden concrete ideeën verder uitgewerkt. Op het digitaal participatieplatform kan iedereen alle informatie terugvinden en ideeën meegeven.

Johan Leysen, voorzitter IOK: “We willen zoveel mogelijk burgers betrekken bij het traject. Je kan met vrienden en familie mee komen wandelen. Of mee nadenken tijdens het oploscafé met een drankje erbij. Of laat gewoon gezellig thuis jouw ideeën achter op het digitaal platform. Kortom: er is voor elk wat wils!”

 

Klimaatmakers ging in 2021 van start in pilootgemeenten Olen en Laakdal met ondersteuning van Avansa Kempen en IOK.

In Olen is nog steeds een groep enthousiaste Klimaatmakers actief. Gerd van Houdt is één van de vrijwilligers. “Ik ben Klimaatmaker geworden omdat ik vind dat er meer aandacht moet zijn voor natuur. Ik startte het zaadbommenproject in samenwerking met scholen. Schoolkinderen maakten zaadbommen en gooiden die op verschillende plekjes in de gemeente zodat de natuur er kan ‘exploderen’. Het resultaat is dat we nu op verschillende plaatsen op het openbaar domein bloemenweides zien. Heel wat Olenaars deden mee en verruilden de gazon in hun voortuin voor een bloemenweide. Daar ben ik heel fier op.”

Door de positieve ervaringen in de pilootgemeenten, kregen ook andere gemeenten interesse om het project op te starten. Via het subsidieprogramma ‘Gemeente zonder gemeentehuis’ kan Klimaatmakers opgestart worden in 12 bijkomende gemeenten: Arendonk, Geel, Heist-op-den-Berg, Hulshout, Kasterlee, Lille, Mol, Nijlen, Ravels, Rijkevorsel, Vosselaar en Westerlo. Het project wordt ook versterkt met een digitaal participatieplatform.

www.kempen2030.be/klimaatmakers

Klimaatmakers wordt mee mogelijk gemaakt dankzij financiering via het Vlaams programma Gemeente zonder gemeentehuis.

IOK Klimaatmakers 2024

Deel dit artikel